E = eetbaar?

Alle E-nummers, kunstmatige zoetstoffen en andere geur- en smaakstoffen

Dr. J. Kamsteeg. Haarlem, Gottmer/Becht, 2013. 8e dr.

Met verklarende woordenlijst en alfabetische lijst van hulpstoffen en synoniemen.

Categorie: gezond & bewust

Onderwerp: bewust, gezond, E-nummers

Dr. J. Kamsteeg is verbonden aan het Klinisch Ecologisch Allergiecentrum [KEAC] en is oprichter van Combally, een databank voor voedseladditieven en allergieën.

Terug naar Kookboekenzoeken

Inhoudsopgave en beschrijving

Beschrijving achterkant boek:

E-nummers, conserveermiddelen, kunstmatige zoetstoffen en andere geur- en smaakstoffen zitten in bijna al ons dagelijks voedsel.
Het is van belang dat iedereen op de hoogte is van de functie, kwaliteit en samenstelling van deze hulpstoffen en zodoende een bewuste keuze kan maken.

Etiketten op voedingsmiddelen geven informatie over de voedseltoevoegingen, maar vermelden niet wat de effecten hiervan [kunnen] zijn. En juist die kennis is belangrijk voor consumenten, in het bijzonder voor patiënten met voedselintoleranties,

E = eetbaar? verschaft deze informatie wel: behalve de herkomst en functie worden ook de bijwerkingen van alle toevoegingen beschreven, met name de reacties die kunnen optreden bij overgevoeligheid voor een bepaalde stof.
Bij elke toevoeging worden voorbeelden gegeven van producten waarin deze stof voorkomt.
 

 

Voorwoord

Inleiding

Wat ziin hulpstoffen of additieven?

lngrediëntendeclaratie

E-nummers

Overzicht groepsnamen met additieven

Wetgeving

Hulpstoffen en gezondheid

ADI

Ontgifting

Overgevoeligheidsreacties voor hulpstoffen

Histaminevrijmakers

Overzicht histaminevrijmakers Carry-over

Kwetsbare groepen

E100 tot E200 Kleurstoffen

E200 tot E300 Conserveermiddelen en voedingszuren

E300 tot E400 Antioxidanten en voedingszuren

E400 tot E500 Emulgatoren, verdikkingsmiddelen, geleermiddelen en stabilisatoren

E500 tot E620 Zuurteregelaars, antiklontermiddelen en riismiddelen

E620 tot E640 Smaakversterkers

E640 tot E713 Diversen

E900 tot E938 Antischuimmiddelen, glansmiddelen en meelverbeteraars

E938 tot E1400 Drijfgassen, zoetstoffen en stabilisatoren

E1400 tot E1450 Gemodificeerde zetmelen

E1501 tot E1525 Kunstmatige aromastoffen

Geur- en smaakstoffen

Niet opgenomen E-nummers

Alfabetische liist van hulpstoffen en synoniemen

Overzicht van bijwerkingen en additieven

Verklarende woordenlijst