Elseviers grote kookboek

Roland Gööck, vertaald en bewerkt onder redactie van mevrouw E.H.A. Nakken-Rövenkamp; 2e druk Amsterdam, 1970.

Categorie: basiskookboek

Onderwerp: basisrecepten

Links:

  • de genummerde links verwijzen naar recepten van het receptenoverzicht op mijn website
  • 00 verwijzen naar op internet door anderen opgenomen beschrijvingen
  • x = zelf uitgeprobeerd
  • ! staat op mijn lijstje om uit te probere

Terug naar Kookboekenzoeken

Inhoudsopgave

Woord vooraf 5

De geest van de kookkunst 12

Het A B C der voeding
  • 25 regels voor de juiste voeding

Techniek en keuken
  • De inrichting 27
  • Benodigd keukengerei 32
  • Over voorraadvorming 34

lnkopen van levensmiddelen 38

Kleine kookkunst
  • Grondbegrippen der kooktechniek 44
  • Eerste hulp bij ongelukjes 47

Kruiden en specerijen 48

Ontbijt en brunch 53

Soepen
  • Bouillon 60
  • Bouillon trekken 60
  • Soepvullingen 62
  • Huishoudelijke ongebonden soepen 65
  • Gebonden soepen 66
  • Groentesoepen 70
  • Bijzondere soepen 76

Voor- en tussengerechte
  • Koude voorgerechten 78
  • Warme voor- en tussengerechten 83

Eiergerechten
  •  Gekookte en gevulde eieren 91
  •  Spiegel- en roereieren 94
  •  Eiergerechten in vormpjes 96
  •  Eierpannenkoeken en flensjes 97

Sausen
  • Warme sausen 101
  • Koude sausen 106
  • Zoete sausen III

Salades
  • Bladsla 113
  • Rauwkostsalades 114
  • Groentesalades 116
  • Vis- en kaassalades 119
  • Gemengde salades 122
  • Eieren- en vleessalades 122
  • Vruchtensla 127

Vleesgerechten
  • Bereidingswijzen 129
  • Rundvlees 130
  • Kalfsvlees 138
  • Varkensvlees 141
  • Lamsvlees en schapenvlees 148
  • Organen 152
  • Gehaktmogelijkheden 157

 

De grillkeuken
  • Vlees-, vis- en gevogeltegerechten 163
  • Vruchten- en groentegerechten 167
  • Gegrilleerde toostgerechten 168
  • Grilleren in aluminiumfolie 170
  • Over het grilleren in dc open lucht 170

Met wijn en spiritualiën
  • Koken en bakken met wijn 174
  • Geflambeerde gerechten 176

Gevogelte
  • Duif, braadkuiken, soepkip I79
  • Gevulde kip 186 
  • Eend, gans I87
  • Vullingen voor gevogelte 189
  • Kalkoen, patrijs, fazant 190

Haarwild
  • Marineren en larderen I96
  • Konijn, haas 197
  • Ree, wild zwijn199

Visgerechten
  • Zeevis 203
  • Haringgerechten 212
  • Gerechten van gerookte vis 213
  • Zoetwatervis 214
  • Schelp- en schaaldieren, kuit 216

Groente
  • Regels voor het bereiden van groente 223
  • Bloemkool en artisjokken 223
  • Van sla tot zuurkool 225
  • Over wortelen, rapen en knollen 231
  • Van asperges tot Brussels lof 234
  • Vruchtgroenten, voedzaam en veelzijdig 237
  • Over doperwtjes, kapucijners en bonen 243

Paddenstoelen
  • Eetbare en giftige paddenstoelen 248
  • Paddenstoelsausen 249
  • Gestoofde paddenstoelen 250
  • Ragout van paddenstoelen 250
  • Gegrilleerde champignons 257

De aardappelkeuken
  • Gekookte en gestoofde aardappelen 259
  • Gebakken aardappelen 260
  • Gemengde aardappelgerechten 264
  • Aardappelpureegerechten 266
  • Aardappelen in frituur 269

Pikante gerechten van rijst, macaroni e.d. 270
  • Deegwaren 277

Stamppotten en andere eenpansgerechten 284

Kwark en kaas
  • Fonduegerechten 295

Koude schotels en kleine koude

gerechten
  • Koude vleesschotels 296
  • Koude visgerechten 298
  • Dips en kaashapjes 301
  • Aspikgerechten 303
  • Verschillende spitjes 305
  • Belegd brood en sandwiches 305
  • Het koude buffet 308

Vlug klaar te maken gerechten 310

Diepvriesgerechten
  • Gevogelte, vlees, vis 316
  • Groenten, aardappelen, vruchten 321
  • Kant-en-klaar deeg 322

Volwaardige voeding
  • Reformvoeding 323
  • Vegetarische voeding 325
  • Vermageringsregime 329
  • Versterkend voedsel 330
  • Ziekendieet 331

Kindervoeding
  • Babyvoeding 338
  • Kleutervoeding 341
  • Voor een partijtje 341
  • Voeding voor de opgroeiende jeugd 341

Nagerechten
  • Zoete vruchtengerechten 342
  • Rijst- en griesmeelgerechten 350
  • Puddingen 352
  • Vla en crème 357
  • Geleien 359
  • Kwark- en yoghurtgerechten 361
  • Gebakken nagerechten 364
  • IJs en ijsgerechten 367
  • Strudel en andere buitenlandse 374  gerechten

Dranken
  • Koffie, thee, cacao 378
  • Van warme wijn tot vuurtangbowl
  • Melkdranken, warm en koud
  • Vruchtensapdranken
  • ABC van de bereiding van bowl
  • De kleine huisbar
  • Het op de juiste temperatuur brengen
  • De volgorde der dranken

Het bakken
  • Algemene regels voor het bakken 392
  • Gistdeeg 395
  • Zandtaartdeeg 409
  • Cakedeeg 419
  • Soezendeeg 426
  • Frans bladerdeeg - Engels piedeeg 429
  • Schuimgebak 437
  • Frituurgebak 438
  • Wafels en oblies 441
  • Biscuitdeeg 443
  • Taarten 448
  • Glazuren, crèmevullingen 456
  • Gelegenheidsgebak:
    Nieuwjaarsdag, Palmpasen en Pasen,Sint-Nicolaas, Kerstmis, Oudejaarsavond 462
  • Koekjes 473
  • Zelfgemaakte lekkernijen 478
  • Zout- en kaasgebak 480 Z

Buitenlandse gerechten
  • Uit de Franse keuken 482
  • De Britse eilanden 485
  • Duitse keuken 487
  • De noordelijke landen 493
  • Polen en Rusland 495
  • Van Boedapest tot Sofia 496
  • Reis langs de Middellandse Zee 498
  • Zijsprong naar Spanje 500
  • Van Ankara tot Cairo 501
  • Amerika van Noord naar Zuid 502
  • Oosterse keukens 505
  • Indiase keuken 506
  • Chinese keuken 509
  • Japanse keuken 510
  • Indonesische keuken511
  • Joodse keuken 514

Het dekken van de tafel 515

Wanneer er gasten komen
  • Huiselijke invitaties 529
  • Invitatie voor een middagmaal 531
  • Feesten 534
  • Feesten in de familiekring 536

De inmaak
  • Algemene regels voor de inmaak 537
  • Het invriezen 539
  • Het maken van jam 540
  • Vruchtensappen 545
  • Vruchten in alcohol 546
  • Het drogen van fruit en groenten 548
  • Groenten, zuur en pikant 548

Wat is een goed lichaamsgewicht (tabel) 551

Register 552