Smakelijk en gezond

Handboek voor de moderne vrouw

Charlotte Scheibenpflug en Univer.med. Dr. Heinrich Wallnöfer met medewerking vamn Johanna M. Gottschalk en Helha Staudinger. Helmond,  Helmond, O 1972

Categorie: gezond & bewust, kooktechniek

Onderwerp:  afvallen, bewust, calorieën,  cholesterol, diabetes, dieet,  gezond, ouderen, voedingswaarden, ziekten

Links:

  • de genummerde links verwijzen naar recepten van het receptenoverzicht op mijn website
  • 00 verwijzen naar op internet door anderen opgenomen beschrijvingen
  • x = zelf uitgeprobeerd
  • ! staat op mijn lijstje om uit te proberen

Terug naar Kookboekenzoeken

links recept met ingrediënt menugang techniek blz
           

Inhoudsopgave

Woord vooraf, 9

 

Eerst dit lezen, 11

Gewichten en hoeveelheden, 11
Belangrijke aanwijzingen voor het gebruik, 11

De calorieënschijf, 21

 

Wat men van de menselijke moderne voeding moet weten, 23

Voeding en gezondheid, 25
Ons spijsverteringskanaal, 25
De mondholte, 28
De maag, 29
Twaalfvingerige en dunne darm,31
Lever en gal, 32
De alvleesklier, 34
De dikke darm, 35
Het wormvormig aanhangsel, 36
De functie van de spijsvertering, 36
De stoelgang, 37
Wat er bij de vertering mis kan gaan, 38
Bestaat er een juiste voeding? 41

Onze voedingsstoffen, 53

De belangrijkste bouwstoffen, 55
De koolhydraten, 57
Zetmeel, 58
Glycogeen, 59
De vetten, 63
Lipoïden, 66
De eiwitten, 67
Vitamines, 70-92
Mineralen en spoorelementen in onze voeding, 92-98

Eiwithoudende levensmiddelen, 99
Vlees, 99
Pekelen, roken, 100

De soorten vlees en hun toepassing, 1
Rundvlees, 100, varkensvlees, 106,
kalfsvlees, 107
Schapen- en lamsvlees, 108,
orgaanvlees, 109, vlees, 109
Wild, 111, gevogelte, 113, vis, 115
Schaaldieren, 115,
eieren en planteneiwit, 116
Melk, 117, kwark en kaas, 118

Koolhydraathoudende levensmiddelen, 119
Brood, 119, wittebrood 120
Broodjes van tarwebloem, tarwebrood, 121
Tarweroggebrood, broodjes van tarwe- en roggemeel, roggebrood, 121
Volkorenbrood, Pumpernickel, zuur
Oberländerbrood, Grahambrood,
Knäckebröd, 122

Hoe kunt u brood op de juiste manier bewaren? 122
Graanproducten en deegwaren, 124
Deegwaren, 124

Vetten,125

Boter, olie, reuzel, margarine, 125

Groenten en fruit, 126
Jaarplan voor de juiste inkoop van groenten, 127

Kruiden, 131
Dorst, zout en kruiden, 132

Drank, 139
Verfrissende dranken, 139,
voedzame dranken, 140
Verkwikkende en alcoholische dranken, 140

De moderne normale voeding 141

De juiste bereiding van groenten, 143
Apparatuur voor modern koken, 143
Met anti-kleeflaag bekleed kookgerei, 144
Koken, stomen, stoven, smoren, in aluminiumfolie, kort bakken in de pan, bakken of braden in de oven, grilleren, frituren, 145
De soorten van bereiding van vlees, 147
Glaskeramiek, elektrische tafelpannen, snelkookpan of pressurecooker, 147
Vlees, vis, groenten en peulvruchten, 149
Fruit, zoete gerechten, bijgerechten, 150
Dieet, diepvriesmaaltijden, 151
Recepten, 157

Koken in de Römertopf en aluminiumfolie, 169
Het bewaren van levensmiddelen, 170
Zelf invriezen, 177
Tabel voor bewaartijden, 177
Tabel voor zelf invriezen, 183

Nieuwe producten voor modern koken, 191
Kleine keukentips, 193
De samenstelling van de maaltijden, 199
Voor bijzonder feestelijke gelegenheden, 203
Koude voorgerechten, recepten, 211
Warme voorgerechten, recepten, 220
Snacks, sandwiches en broodsmeersels, recepten, 225
Toosten, recepten, 231
Soepen, recepten, 237
Groenten, recepten, 265
Salades en rauwkostschotels, plantaardige rauwkostvoeding, recepten, 304
Salades, recepten, 315
Slasauzen en dressings, recepten, 349, 350
Vlees, recepten, 355
Rundvlees, 355, kalfsvlees, 366,
varkensvlees, 381, schapen- en lamsvlees,
388, gehakt, 392, wild, 397, gevogelte, 402,
gerechten van organen, 417

Eiergerechten, omeletten, pannenkoeken, 434
Visgerechten, 446
Sausen, 459
Koude sausen met mayonaise, 447
Koude sausen zonder mayonaise, 484
Eenpansgerechten, 485
Kaas- en melkgerechten, 490
Dips, 490
Warme graangerechten, 499
Zoet, 499, niet zoet, 512

Rijst- en aardappelgerechten, 540
Aardappelgerechten, 546
Zoete nagerechten, 557
Gebak, 595
Dranken, 610

Slank worden - slank blijven, 617

Hoe kunt u gewicht verliezen? 619
Dieetdag, 625

Vermageringskuren volgens plan, 627
Het langdurig vermageringsdieet, 629,
recepten, 636
Vermageringsdieet van
dr. M. O. Brucker, 637
De Kuhnsche-kuur, 644, recepten, 651
Hollywoodkuur, 662
Het Banting-Harvey-dieet, 668
Eierkuur, 670
De Humplik-kuur, 678
tabel verboden voedingsmiddelen, 681
tabel toegestane levensmiddelen, 683
Het zogenaamde puntendieet, 685
voedingsplan volgens het
'puntendieet”, 689
Leven zonder avondeten, 693

Hoe kan het slanke figuur worden
behouden? 694
recepten, 699

Ziekte en overgewicht, 729
Slank worden door medicijnen? 730
En roken _ . .? 733
Lichamelijke arbeid als middel tegen
vetzucht, 734

Hongerkuren, 734
De Schroth-kuur, 736
De Mayr-kuur, 736
Wat kan men thuis doen! 737
Het volkorendieet, 737

Speciale recepten, 741

(telkens voor 1 persoon)

De juiste voeding als we ouder worden, 759
ideale eiwitdragers, 760
De maaltijden, 763, Het ontbijt, De warme maaltijd, 764, Het avondeten, 765, Tussenspijzen, 766
Dieet voor bejaarden, 766
Vitaminerijk voedsel, 767

 

Dieetvoorschriften bij verschillende ziektes, 769

 

Diëten, 771 - 786

Recepten voor een cholosterolverlagende voeding, 787
Als zout werkelijk verboden is, 793
Dieet-dagen, 794
Gasvorming en angina pectoris, 795
Het Kempner-dieet, 795
Alcohol, koffie en thee bij hart- en vaatziektes, 796
Spataderen, 798

Dieet voor suikerpatiënten, 799
De equivalentenlijst voor suikerpatiënten, 801
zoetstoffen, 803
de equivalentenlijst, 805, recepten, 807
Dieet bij leverziektes, 809
galziektes, 811,
pancreasaandoeningen, 814
maag- en darmziektes, 815
maagzweer, maagverzakking, 818
Drietrapsdieet bij maagpijn, 820
brandend maagzuur, 823, diarree, 826
overmatige gasvorming in de darm, 825
Dikke-darm-ontsteking, 833
Gistings- en rottingsdyspepsie, 833
Zelf dokteren is gevaarlijk, 834
andere maatregelen, verstopping, 835
Nevenverschijnseien en bijkomende behandeling, 838
recepten, 839, 840

Dieet bij bloedarmoede en andere bloedziektes, 843
Dieet bij nierziektes, 844
de acute glomerulo-nefritis, 845
De chronische ontsteking van de nier, 846
Nierbekkenontsteking, 848,
nierstenen, 854

Dieet bij voedingsallergieën, 854
Dieet bij koorts, 856, recepten, 857
Voeding om aan te sterken! 858,
recepten, 859
Versterkende voeding en 'mestkuren', 862
is er een dieet voor kanker? 865
Dieet bij tuberculose, 866
Dieet bij licht, 868, recepten, 871
De druiven-kuur, 873

Tot besluit, 874

Tabellen, 875

Register, 911