Bron |
Blue Band soepen en sauzen, blz. 98 de-5-moeder-sauzen-uit-de-franse-keuken |
Keuken |
Frans |
Techniek |
fruiten, koken |
Categorie |
saus, sauzen |
Dieet |
cholesterolverlagend |
![]() |
miekedewaal.nl - recepten |
De bruine saus is een van de "moedersauzen" van de klassieke Franse keuken die door chef-kok Auguste Escoffier in het begin van de twintigste eeuw werden vermeld, samen met de blonde saus (velouté), witte saus (bechamel), hollandaisesaus en tomatensaus
De smaak is pittig door het zachtjes fruiten van een
mengsel van fijngesneden groenten, verse kruiden en eventueel spek (mirepoix).
Het gebruik van een donkere bouillon en/ of ontvette
braadjus en tomatenpuree zorgt mede voor de donkere kleur.
Met een roux, die op een
laag vuur een lichtbruine kleur heeft gekregen, worden de
sauzen gebonden.
De basis voor vele bruine sauzen is de
Spaanse saus.
Een veloutésaus is een hartige saus die wordt gemaakt van een roux en
een donkere bouillon.