7

Hollandse erwtensoep

Homepage Mieke de Waal
  • 2½ uur
  • hoofdgerecht
  • 6 - 8 personen
Naar: Blue Band Kookboek, Soepen en sauzen, blz. 51
Nederlands
koken
maaltijdsoep
groente, soep, vlees
cholesterolverlagend

miekedewaal.nl - recepten

Materialen

  • grote soeppan

Ingrediënten

  • 500 gr spliterwten
  • 2 ½ liter water
  • 500 gram fricandeau of hamlappen
  • 2 prei
  • 1 selderijknol
  • 1 winterwortel
  • 2 aardappelen
  • takjes selderij
  • 2 kippenbouillonblokjes
  • 1 groentebouillonblokje
  • 1 kruidenbouillonblokje
  • 4 maggiblokjes
  • 1 magere rookworst
  • bruin brood

Bereiden

Spoel de erwten en laat ze samen met het vlees 1 à 2 uur op een laag vuur zachtjes koken. Schuim regelmatig af.
Snijd de prei, selderijknol, winterwortel en aardappelen in kleine stukjes en hak de selderij fijn.
Voeg de groenten, de bouillon- en maggiblokjes toe en laat alles nog een ½ uur zachtjes koken.
Laat de rookworst de laatste 5 minuten meekoken.

Opdienen met de gesneden worst en bruin (geroosterd) brood.

Opm.

  • Vlees niet langer dan 1 ½ uur, anders wordt het te gaar.
  • Als de selderijknol erg groot is, geen aardappelen toevoegen.
  • Selderijtakjes gebruiken, niet het blad van de knolselderij

07-12-2010  nr. 9, gewijzigd op: 27-04-22 00:36:25