• hoofdgerecht
  • 2 -4 personen
  • 20-30 minuten
Bewerking van Gutekueche.at, Blue Band Soepen & Sauzen, blz. 30 en eigen recept
Oostenrijks (Tirol)
fruiten,  koken, pureren
soep
aardappelen, gevogelte, groente, kruiden, soep
cholesterolverlagend
  • Energie:
  • Eiwit:
  • Vet: waarvan verzadigd 
  • Koolhydraten: waarvan suikers
  • Natrium:
  • Vezels:

miekedewaal.nl - recepten

Ingrediënten Oostenrijks recept

4 personen

  • 2 sjalotjes
  • 30 g knoflook (1 bol)
  • 2 eetlepels olie
  • 30 g bloem
  • 1 liter bouillon (of half om half melk en bouillon)
  • klein takje tijm
  • nootmuskaat
  • verse zwarte peper
  • 1 dl Alpro Cuisine light
  • 1 eetlepel peterselie

Materialen

  • mes
  • snijplank
  • soeppan

Bereiden

Pel de sjalot en de knoflook en hak de sjalot in kleine stukjes.

Verwarm de olie en fruit de sjalot.
Bestuif de sjalot met de bloem en giet er beetje voor beetje de bouillon bij en roer goed zodat de saus niet klontert.

Rasp of pers de knoflook in de pan.
Rits de blaadjes van de tijm, doe ze in de pan, doe er een beetje nootmuskaat en verse zwarte peper bij.  Laat de soep 5 minuten koken.
Maak af met de Alpro en laat nog even koken.
Serveer met vers gehakte peterselie.

Lekker met knoflookbrood: knoflook poffen in magnetron en uitsmeren op geroosterde sneetjes (stok-) brood).

Wil je mooie "witte" soep, gebruik dan 500 ml melk en 500 ml bouillon.


 top

Ingrediënten Nederlands recept

4 personen
  • 10 teentjes knoflook
  • snufje tijm
  • 1 kruidnagel
  • 1 salieblaadje (vers)
  • half laurierblaadje
  • zout
  • peper
  • 1 liter (kalfs-)bouillon
  • 3 el olijfolie
  • 25 gram bloem (drie ruime eetlepels)
  • 2 dl room of Alpro light

Materialen

  • mes
  • snijplank
  • soeppan

Bereiden

Dit is ook een lekker recept. Het duurt wat langer, maar er zitten geen stukjes knoflook in de soep

Pel de knoflooktenen

Kook de knoflook, tijm, kruidnagel, salie, laurierblad, iets peper en zout in de, op laag vuur, in 30 minuten gaar.
Zeef de bouillon. Wrijf de knoflook door een zeef en voeg dit weer toe aan de bouillon.

Verwarm de olijfolie op een laag vuur. Voeg al roerende de bloem toe en blijf roeren tot een glad mengsel ontstaat. Laat dit in 3 minuten gaar, maar niet bruin worden.
Giet er langzaam, al roerende, de knoflookbouillon bij. Breng de soep weer aan de kook en laat deze, op een laag vuur, onder af en toe roeren in 20 minuten gaar worden.

Voeg 2 dl room of Alpro light toe en serveer.


 top

Ingrediënten snel recept

2 personen

  • 2 grote tenen knoflook
  • 2 sjalotjes
  • 1 zakje kant-en-klare roomsaus
  • 5 dl water
  • 1 eetlepel olie
  • 1 theelepel basilicum
  • ½ kippenbouillonblokje
  • vers gemalen zwarte peper
  • peterselie

Materialen

  • snijplank
  • mes
  • soeppan
  • schaaltje of soepkop
  • garde

Bereiden

Dit is een gemakkelijk recept voor op de camping. Je hebt er niet veel materiaal en of ingrediënten voor nodig

Pel de knoflooktenen en maak de sjalot schoon. Hak alles in kleine stukjes.
Doe het zakje roomsaus met 100 ml water in een kop en meng het mengsel tot alles goed is opgelost.

Doe de olie met de basilicum in de pan. Doe de sjalot en de knoflook er bij en fruit totdat de sjalot glazig is.
Voeg 250 ml water  en het bouillonblokje toe en laat alles 10 minuten koken.

Voeg na 10 minuten 100 ml koud water bij de knoflookbouillon. Klop het  roomsausmengsel nog eens goed door en giet het daarna onder goed roeren bij de soep.
Laat nog enkele minuten doorkoken en maak de saus af met versgemalen peper en peterselie.


 top

17-12-2017  nr. 210, gewijzigd op: 15-09-21 13:33:02