Keukengereedschap

Sorteer door op het betreffend kopje te klikken of klik op de naam van het onderwerp voor de beschrijving.

Gereedschap Beschrijving

Bamboemat

Makisu

De mat is gemaakt van dunnen bamboestokjes, die met katoen aan elkaar zijn geweven. De mat wordt gebruik om de sushi in een mooi ronde vorm te rollen. De mat moet na gebruik goed worden schoongemaakt, om de voedselresten te verwijderen. Na het schoonmaken goed laten drogen.

Bamboezeef

Bamboezeef

Het is een wijd uitlopende, platte mand.  Deze is geschikt voor allerlei doelen zoals, het wassen en uit laten lekken van ingrediĆ«nten of het serveren  groenten of noedels.

 

Houten kom

Sushi Hangiri

Dit is een houten rijstbak om de sushi rijst te mengen met de Sushi azijn en deze terug te koelen. Deze hangiri wordt vaak gebruikt voor het traditioneel bereiden van Sushi.

Japanse vijzel

 

Suribashi

Deze vijzel bestaat uit een traditionele Japanse houten stamper (surikogi) en aardewerken kom (suribachi) met kleine richeltjes aan de binnenkant. Die zorgen ervoor dat je een optimaal resultaat krijgt bij het fijnstampen en -wrijven van voornamelijk kleine producten. Suribashi is ideaal voor het fijnmalen van o.a. sesamzaad, kruiden, peulvruchten of het maken van gomasio (sesamzaad en zout), pesto of hummus.

Messen

Messen

Professionele messen zijn gemaakt van koolstofstaal. Het lemmet is hard en zeer scherp. Het moet geschikt zijn om er zeer nauwkeurig mee te snijden.

Voor thuiskoks voldoen roestvrij stalen messen. Er moet een lang, smal scherp mes  bij zijn, om de vis te snijden. Bewaar de messen in een messenblok.

Pincet

Pincet

Het pincet is bedoeld om graten uit de vis te halen. Er zijn speciale vispincetten beschikbaar in de kookwinkels.

Rijstkoker

Rijstkoker

In de rijstkoker wordt de rijst perfect gaar en ook de thuiskoks in Japan gebruiken steeds vaker een elektrische rijstkoker.

Bij een gewone pan moet het deksel perfect afsluiten.

 

 

 

Snijplank

Manaita

De plank wordt voor veel taken gebruikt. traditioneel is het een houten plank, maar tegenwoordig worden planken van plastic of hars gebruikt, omdat deze beter schoon zijn te houden. Leg een natte doek of antislipmat onder de plank, zodat deze niet wegglijdt.

Spatel

Shamoji

Deze platte, afgeronde lepel wordt gebruikt om de sushirijst tijdens het afkoelen om te scheppen en uit te spreiden

Waaier

Uchiwa

De platte waaier wordt gebruikt om de rijst af te koelen door de verdamping te versnellen. De rijst moet goed afkoelen om de juiste textuur en de juiste glans te krijgen.

 Je kunt ook waaieren met een kartonnetje of een stukje krant.