Sorteer door op het betreffend kopje te klikken of klik op de naam van het onderwerp voor de beschrijving.
Product | Beschrijving en Japanse naam |
Bonito-filet, gedroogd |
Katsuo-bushi(bonitovlokken).Bonitovlokken zijn de schaafsels van een gedroogde, gefermenteerde en gerookte tonijnsoort, namelijk de gestreepte tonijn. Katsuo-bushi en gedroogde kelp zijn de hoofdingrediënten van dashi. Dashi is een Japanse bouillon, die de basis is voor veel soepen en sauzen Prijs-indicatie
|
Gele rettich, ingelegd |
TakuanDe rettich
wordt een paar weken in de zon te drogen gehangen.
Daarna worden ze maandenlang ingelegd in een mengsel
van zout, zilvervliesjes van rijst (rice bran),
suiker, het loof van de rettich, kombu, chilipeper
en een gedroogd kaki-achtig vruchtje. De smaak is
een beetje zoetig en nootachtig. Prijs: Terrasana (50g); 2,79 Ecomarkt.nl
|
Gember, ingelegd |
GariGari is jonge gember, ingelegd in een beetje zout en azijn met suiker.Gari eet je tussen gangen of hapjes (met name sushi en sashimi) door om je smaakpapillen te neutraliseren. Prijzen:
|
Kelp, gedroogd
|
Kombu(gedroogd bruinwier)Dit zeewier groeit van nature op
rotsachtige bodems van koude, rustige zeeën. Het
wier is meestal zo’n 2 tot 5 meter lang en wordt in
de oceaan gekweekt aan touwen die in het water
hangen. Op natuurlijke wijze duurt het 20 maanden
voordat het wier geoogst kan worden, met een beetje
hulp lukt het nu ook in 12 maanden. Het wier wordt
in de zon gedroogd. Prijs:
|
Mayonaise |
MayonaiseMayonaise kan worden gebruikt in sushirolletjes. Soms wordt er wasabi aantoegevoegd . Mayonaise met toegevoegde wasabi is ook te koop. |
Miso |
Miso(Japanse sojabonenpasta)Miso is een
pasta van gefermenteerde sojabonen, rijst of gerst.
Het wordt gebruikt in soepen (o.a. de bekende
miso-soep), vinaigrettes , sauzen en marinades. Prijs:
|
Paddenstoelen
|
ShiitakeZe worden in gedroogde vorm gebruikt in bouillons (dashi) of stoofgerechten. vers komen we ze tegen in de wok of op de gril. |
Pompoenrepen, gedroogd |
KampyoHet is een
essentieel ingrediënt van gerolde sushi. Bij het maken van sushi wordt de kampyo eerst zacht gemaakt en dan gekookt in water, waaraan ingrediënten zijn toegevoegd zoals dashi, suiker, mirin en sojasaus. |
Rijstazijn |
Su: heldere rijstazijnSu
is een milde azijnsoort, gemaakt van gefermenteerde
kleefrijst en water, soms geheel kleurloos, soms
heel lichtgeel. In Japanse rijstazijn zit vaak ook
tarwe of sake. De azijn is mild en zoet, in
tegenstelling tot de Europese en Aziatische azijn,
die te zuur en te sterk van smaak zijn en daardoor
niet geschikt voor de verfijnde smaak van de sushi. Prijzen:
|
Rijstwijn, Japans |
SakeSake is de
nationale drank van Japan en wordt gemaakt van
gefermenteerde rijst. Prijs:
|
Rijstwijn, zoet |
MirinDeze rijstwijn is
zoet en stroperig en wordt veel gebruikt in de
Japanse keuken bij allerlei bereidingen en
gerechten. Prijs:
|
Shiso |
Shiso -Perilla frutescensShiso is het
heldergroene, gekartelde, hartvormige blad (5-10cm)
van de perilla plant, familie van de munt, vooral
bekend uit de Japanse keuken en heeft een pittige,
kruidige smaak. Prijsindicatie:
|
Sojasaus |
Shoyu -Japanse sojasausIn Japan kent men 5 soorten sojasaus: Daarvan
kennen wij in Nederland voornamelijk
koikuchi,
vaak onder de naam van het bekendste merk:
Kikkoman. Zie voor de voedingswaarden: voedingswaarde soja elders op deze website Prijzen:
|
Sushirijst |
SushirijstDe rijst is een gepolijste, witte, rondkorrelige rijstsoort die van nature veel zetmeel bevat zodat deze na het koken lekker aan elkaar blijft plakken. Er is Japanse en Californische rijst op de markt. De Europese sushirijst wordt veelal in Italië gekweekt.
Prijzen: sushirijst
|
Visbouillon |
Dashi(Japanse bouillon)Dashi kan gemaakt worden
van verschillende ingrediënten. Het meest
gebruikt zijn kombu,
bonitovlokken en gedroogde
shiitake. Prijs:
|
Witte rettich |
Daikon
De daikon heet ook wel de Japanse radijs. Het is een
langwerpige witte rammenas en in Japan de meest
verbouwde groente. |
Wasabipasta |
Seiyo wasabi.De pasta is in het westen niet gemaakt van de wasabiwortel (Wasabia Japanonica), maar van mierikswortel, mosterdpoeder en groene kleurstof en heet seiyo wasabi. Je kunt het gebruiken als dipsausje bij de sushi, eventueel aanlengen met lichte sojasaus. Prijzen:
|
Zeewiervlokjes |
AonoriAonori is
zongedroogd zeewier, verkruimeld tot flakes of poeder of
iets daartussen in.het is een ander soort zeewier, dan
het wier van de norivellen. Aonori
is gemaakt van zeesla. Prijzen:
|
Zeewiervellen |
NoriNori is fijngemalen zeewierpulp en wordt geschept in een platte zeef en gedroogd tot dunne vellen van zo’n 18×20 cm. Ze worden gebruikt om rolletjes sushi van te maken. Prijzen:
|