116

Confituur met geleisuiker

Homepage Mieke de Waal

Kersenconfituur

Zie ook:  Jam en bereiden met de magnetron

Zoete recepten voor elk seizoen, van Gilse, 1988
Wereldkeuken
inmaken
broodbeleg
fruit
cholesterolverlagend

miekedewaal.nl - recepten

Materialen

  • hoge schaal
  • schoongemaakte potten van 350 cc (in een hete afwasmachine of in heet water met soda)
  • grote pan

Soorten

  • Abrikozenjam van gedroogde vruchten
  • Aardbeien
  • Bessen-whisky: 375 g rode bessen, 250 g blauwe bessen, 50 cc Connemara malt whisky, 500 g geleisuiker, zie ook vangilse.nl
  • Blauwe bessen
  • Blauwe druiven
  • Kersen

Begrippen

Jam of confituur is een ge-geleerd mengsel van pulp en/of moes van één of meer vruchtensoorten, suiker en water.
Bij jam worden de vruchten gepureerd of gestampt, terwijl bij confituur een groot gedeelte heel blijft of in grotere stukken wordt gehakt.
De suiker zorgt er voor dat de vruchten zoeter worden en werken tevens conserverend. Om het mengsel te laten geleren wordt veelal geleisuiker gebruikt, dat o.a. pectine bevat.

Gelei wordt gemaakt van vruchtensap, is helder en bevat geen zichtbare stukjes fruit.

Marmelade  is jam met stukjes vruchtvlees en schillen van citrusvruchten.

Ingrediënten basisrecept

  • 1 kg schoongemaakt fruit
  • 1 kg geleisuiker

Voorbereiden

Snijd de vruchten in kleine, gelijke stukjes en doe ze in een hoge schaal. Roer de suiker erdoor, dek de schaal af en zet deze 24 uur in de koelkast. De pectine uit de geleisuiker kan nu in de stukjes fruit trekken. De kooktijd van 4 minuten zou hiervoor te kort zijn.

Of:

Snijd de vruchten in stukken, kook ze 3 minuten, laat ze afkoelen en zet ze met geleisuiker 24 uur in koelkast.

Bereiden

Roer de massa nogmaals door en breng al roerend aan de kook. Laat alles 4 minuten flink borrelend koken. Schuim de confituur eventueel af.
Doe de warmtebron onder de pan uit en laat de pan zo 10 minuten staan.
Roer de massa nogmaals door, zodat de stukjes fruit zich goed kunnen verdelen en schenk de confituur in de schoongemaakte potten.
Sluit de potten direct en laat ze op hun kop afkoelen, zodat de vruchten goed door de confituur verdeeld worden.

Bewaar de afgekoelde potten confituur in een droge kast en bewaar ze na openen in de koelkast. Bewaartijd: ca. 1 jaar.

1. Schoonmaken en ontpitten

2. Suiker er door roeren en 24 uur laten intrekken

3. Schoongemaakte potten klaarzetten en fruit koken

4. Gevulde potten op hun kop laten afkoelen

29-06-2014  nr. 116, gewijzigd op: 27-02-23 10:52:59