115

Jam met geleisuiker

Homepage Mieke de Waal

Kaki-jam

Zie ook:  confituur en bereiden met de magnetron

Zoete recepten voor elk seizoen, van Gilse, 1988
Wereldkeuken
inmaken
broodbeleg
fruit
cholesterolverlagend

miekedewaal.nl - recepten

Materialen

  • blender of staafmixer met bak
  • schoongemaakte potten van 350 cc (in een hete afwasmachine of in heet water met soda)
  • grote pan

Soorten jam

Begrippen

Jam of confituur is een ge-geleerd mengsel van pulp en/of moes van één of meer vruchtensoorten, suiker en water.
Bij jam worden de vruchten gepureerd of gestampt, terwijl bij confituur een groot gedeelte heel blijft of in grotere stukken wordt gehakt.
De suiker zorgt er voor dat de vruchten zoeter worden en werken tevens conserverend. Om het mengsel te laten geleren wordt veelal geleisuiker gebruikt, dat o.a. pectine bevat.

Gelei wordt gemaakt van vruchtensap, is helder en bevat geen zichtbare stukjes fruit.

Marmelade  is jam met stukjes vruchtvlees en schillen van citrusvruchten.

Ingrediënten basisrecept jam

  • 1 kg schoongemaakt fruit
  • 1 kg geleisuiker

Bereiden

Was het fruit, ontpit het en snijd het zonodig in stukken.

Pureer het schoongemaakte fruit met de staafmixer of blender.

Doe het mengsel in een grote, hoge pan. Doe de geleisuiker er bij en meng deze goed door de vruchten.

Breng het geheel op en middelmatig vuur al roerend aan de kook en laat het 4 minuten flink borrelend koken.
De kooktijd gaat pas in als het gehele oppervlak van de massa borrelt en dit door roeren niet meer ongedaan gemaakt wordt.
Roer af en toe tijdens het koken, zodat het geheel niet kan aanbranden.  Schep zo nodig, met een schuimspaan het schuim er af.

Zet intussen de schoongemaakt potten op een theedoek. Giet na 4 minuten koken de jam in de potten en sluit de potten meteen af. Zet ze op hun kop, zodat de lucht tussen de deksel en bovenkant van de jam ook ontsnapt en er min of meer een vacuüm ontstaat.

Bewaar de afgekoelde potten confituur in een droge kast en na opening in de koelkast

Bewaartijd: ca. 1 jaar.

1. Schoonmaken en ontpitten

2. Fruit pureren met de staafmixer

3. Fruitmengsel overgieten naar de kookpan

4. Tijdens het koken doorroeren

29-06-2014  nr. 215, gewijzigd op: 27-02-23 10:52:47