356

Appeltaart met walnoten

Homepage Mieke de Waal
  • bereiden 45 minuten
  • wachten: 1u 30 minuten
  • bakken 45 - 60 minuten
  • nagerecht, koffie, thee
  • 8-10 personen
Bewerking Nederland op z'n lekkerst  AH
Nederlands
bakken, oven
lekkernij, taart
fruit, gebak, noten, taart
cholesterolverlagend
  • Energie: 545 kcal
  • Eiwit:7 g
  • Vet: 29,9 g, verzadigd  11 g
  • Koolhydraten: 62 g, suikers 39 g
  • ZNatrium: 40 mg
miekedewaal.nl - recepten

Materialen

  • steelpan
  • schuursponsje
  • citroenrasp
  • citruspers
  • beslagkom
  • mixer of keukenmachine
  • deegroller
  • quichevorm of springvorm 28 cm
  • schaaltje voor de citroen
  • kom voor appels
  • pannetje
  • kwastje of lepel

Ingrediënten

Vruchtenlaag

  • 75 g cranberry's
  • 75 g rozijnen
  • 1½ theelepel  koek- en speculaaskruiden
  • 75 g lichtbruine basterd
  • 1 sinaasappel
  • 50 ml water
  • 150 g walnoten

Deeg

  • 200 g boter (Becel Gold)
  • 250 g tarwebloem
  • 25 g maïzena
  • 50 g amandelmeel
  • 100 g lichtbruine basterd
  • ½ theelepel zout
  • 50 ml water

Vulling

  • 500 g Elstar appels
  • 1 citroen
  • 50 g lichtbruine basterd
  • 1 eetlepel abrikozenjam
  • 25 ml water


Bereiden

Vruchtenlaag:
Doe de cranberry’s, rozijnen, koekkruiden en basterdsuiker in een steelpannetje.
Boen de schil van de sinaasappel schoon en rasp de schil. Pers daarna de sinaasappel  uit.
Roer het rasp en sap samen met 50 ml water door de cranberry’s.
Breng alles al roerend aan de kook en laat het 10 minuten zachtjes koken. Laat het daarna in ca. 1 uur helemaal afkoelen.
Hak de walnoten fijn in de keukenmachine en meng het met afgekoelde cranberrymengsel

Deeg:
Doe de boter  met de bloem, maïzena, het amandelmeel, suiker en zout in een beslagkom. Mix het tot een soepel deeg en voeg tijdens het mixen geleidelijk 50 ml water (of minder) toe.
Haal het deeg uit de kom, kneed het kort door en maak er een bal van.
Laat het afgedekt 30 minuten rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Vet de taartvorm in met bakspray of boter.
Bestuif het werkblad met wat bloem, kneed het deeg kort door en rol met de deegroller uit tot een ronde lap van Ø 32 cm.
Bekleed de bodem en zijkant van de taartvorm met het deeg en snijd het overtollige deeg weg. Prik met een vork de bodem ca. 40 keer in om te voorkomen dat hij opbolt.
Bewaar de taartvorm tot gebruik in de koelkast.

Appelvulling:

Boen de schil van de citroen schoon, rasp de schil en pers de vrucht uit. Doe de helft van het citroensap en de rasp in een schaaltje
Schil de appels, verwijder de klokhuizen, snijd ze in plakjes en doe ze in een kom.
Meng de appels met het citroensap, citroenrasp en suiker en laat het sap intrekken.

Bakken:
Haal de taartbodem uit de koelkast. Verdeel het walnotenmengsel over de bodem Leg de appelpartjes er in een mooi patroon op en bak de taart in het midden van de oven in ca. 45 - 60 minuten gaar.

Meng de abrikozenjam met water en verwarm dit in een pannetje of de magnetron.
Haal de taart uit de oven en bestrijk de warme appels met de jam.
Laat de taart 15 min. afkoelen voordat je ’m uit de vorm haalt.

 


De rozijnen-cranberrylaag

De appellaag

Doorsnee gebakken taart

26-02-2023  nr. 356, gewijzigd op: 25-02-24 23:27:36