04-04-04
World Wide Website

Informatie zoeken op Internet 

Webbrowser

Als je een website wilt zoeken op internet, heb je een webbrowser nodig. Elke website heeft zijn eigen adres op internet. Dit adres heet URL en is de afkorting voor Uniform Resource Locator.
De URL van deze pagina is:
https://www.miekedewaal.nl/040404website/internet/zoeken.htm

Een webbrowser is een programma dat er voor zorgt, dat je ingetypte adres de website laat zien die bij dit adres hoort.
Om op deze manier sites te zoeken is een beetje omslachtig. Je weet niet altijd het adres en je typt ook heel snel fouten. De browser kan dan niet de goede site vinden. Probeer bijvoorbeeld deze zin in de adresbalk van de browser te typen  www.miekedewal.nl  of de volgende www.miekedewaal.nl. Bekende browsers zijn: 

  • Internet Explorer
  • Google Chrome,
  • Firefox
  • Safari (Apple)
  • Microsoft Edge

Zoekmachines

Met behulp van zoekmachines wordt het zoeken een stuk gemakkelijker gemaakt. Een zoekmachine is een programma met een grote bibliotheek met onderwerpen en adressen van websites (URL's).
Je hoeft om een website te vinden, niet zelf de URL te typen, maar je kunt gewoon een zoekwoord intypen in de speciale zoekbalk. De zoekmachine zoekt de bijbehorende websites. Je mag zelfs fouten in het zoekwoord typen!

 

Wikipedia

Dit is een neutrale en vrije encyclopedie waaraan iedereen kan bijdragen. De Nederlandstalige Wikipedia heeft  1.984.114 artikelen. (1 december 2019).

Hoofdpagina         Zoekpagina 

Let er wel op, dat de informatie niet altijd correct hoeft te zijn. Iedereen kan over elk onderwerp publiceren op Wikipedia.
Dat betekent dat de schrijver niet altijd even deskundig is of goed op de hoogte.

Geschreven artikelen worden wel beoordeeld en eventueel verbeterd, maar dit is niet te vergelijken met de beoordelingen van de teams deskundigen, die aan een encyclopedie werken.

Google in je eigen taal of van je eigen land

Google maakt onderscheid tussen het land van waaruit je zoekt en de taal waarin je zoekt.
In Nederland zijn de meeste computers ingesteld op Google Nederland en is de zoektaal Nederlands.
Buitenlandse mensen in Nederland zoals expats, immigranten en asielzoekers, die de taal (nog) niet beheersen, zullen af en toe graag in hun eigen taal willen zoeken.
Je kunt natuurlijk ook graag op de hoogte willen zijn van allerlei zaken in je eigen land. Met de Google-instellingen voor je eigen land krijg je relevante zoekresultaten in je eigen taal voor je eigen land.

Cursussen