Wecken (of inmaken) is een manier om levensmiddelen te
bewerken, zodat je ze lang kunt bewaren.
Thuis wecken is alleen geschikt voor
fruit.
Vanwege het risico van botulisme, raadt het Voedingscentrum het
af om zelf groente of vlees te wecken. Invriezen van groente of
vlees is wel veilig.
De naam wecken is afkomstig van de familie Weck, Deze produceerden de sterilisatiemethode om voedsel te bewaren. De potten waarin dit gebeurde, zijn de bekende "weckpotten" met de afbeelding van een aardbei.
Vorige eeuw werd er veel geweckt, totdat
op grote schaal koelkasten en diepvriezers werden
gebruikt om etenswaren langer te bewaren. Er wordt echter
nog steeds op traditionele wijze ingemaakt.
Er zijn verschillende manieren om in te maken of te
wecken:
Voor het wecken worden glazen potten gebruikt, die weckpotten of weckflessen genoemd worden.
De potten worden
afgesloten met een glazen deksel. Tussen pot en deksel komt een
rubberen ring, de weckring. Om het deksel op zijn plaats te
houden wordt het vastgezet met een metalen beugel.
De potten worden daarna in een weckketel, verwarmd en
gesteriliseerd.
De rubber ring
zorgt voor een luchtdichte sluiting en de inhoud kan jarenlang worden bewaard.
In principe is dit hetzelfde proces, als bij het traditioneel wecken. Je moet de potten en deksels steriliseren en de potten vullen met de vruchten of groenten. Daarnaar bereid je ze verder in de weckketel.
Het voordeel van wecken in een snelkookpan is dat je de
kooktijd kunt verkorten. Het kost je ook weer extra tijd: je
moet de pan opwarmen en je mag na het proces de pan niet
meteen de pan open vanwege de hoge druk.
Het nadeel is dat je minder potten ineens kunt gebruiken en
dat de potten kleiner zijn.
Bij het wecken in de snelkookpan moet je letten op allerlei veiligheidsmaatregelen, zoals de potten niet tegen elkaar zetten en niet rechtsreeks op de bodem van de pan plaatsen.
Bronnen
Dit kan op de volgende wijzen:
09-09-2020 nr. 281, gewijzigd op: 14-01-23 00:03:35