Blue Band Kookboek Gebak

Carin Leenders-de Vries en Pieternel Pouwels (red). 1990.
Een initiatief van Blue Band Rotterdam.

Categorie: kooktechniek, type gerecht

Onderwerp: bakken (oven), gebak

Serie: Blue Band Kookencyclopedie

Links:

  • de genummerde links verwijzen naar recepten van het receptenoverzicht op mijn website
  • 00 verwijzen naar op internet door anderen opgenomen beschrijvingen
  • x = zelf uitgeprobeerd
  • ! staat op mijn lijstje om uit te proberen

Terug naar Kookboekenzoeken

Links Recept Hoofdingrediënten Categorie Techniek Blz
332 Zandkoekjes Bloem, boter witte basterdsuiker, zout, ei, vanille-extract gebak, koekjes bakken, oven 20
05 Speculaas Bloem, boter, bruine basterdsuiker, kruidnagel, speculaaskruiden gebak, koekjes bakken, oven 42
202, 205, 178, 204, 289, 266 Cakebeslag Basisrecept en eigen variaties : appelcake, bananencake, stroopwafelcake, marmercake en bananenbrood fruit, cake, gebak bakken, oven 44
53 Appeltaart   fruit, gebak, taart bakken, oven  
290 Pindarotsjes niet in dit boekje bonbons, chocolade, noten au bain-marie  
330 Schwarzwälder  Kirsch eieren, bloem, chocolade, kirsch, kersen chocolade, drank, fruit, gebak. taart au bain-marie, bakken, oven 59

Inhoudsopgave

Voorwoord 3

Inleiding 5

Maten, gewichten en ovenstanden 6

Keukengereedschap 7

Wetenswaardigheden en tips 8

Gebruik spuitzak 14

Crèmes en glazuren 10

  • Banketbakkersroom 10
  • Crème au beurre 11
  • Gebaksslagroom 12
  • Crème ganache 13
  • Spuiten 14
  • Eiwitglazuur 15
  • Chocoladeglazuur 16
  • Amandelspijs en Marsepein 17
  • Caramel en Praliné 18
  • Abricoteren 19

Klein gebak- koekjes 20

  • Zandkoekjes 20
  • Zandmoppen 20
  • Sprits 22
  • Havermoutkoekjes 23
  • Speculaas 24
  • Gevulde speculaas 25
  • Brownies 26
  • Plaatkoek 27
  • Kattentongen 28
  • Amandelkrullen 29
  • Wespennesten 30
  • Anijshagel 31
  • Bladerdeeg 32
  • Glacéstengels 33
  • Palmiers 34
  • Gemberkoekjes 35
  • Baklava 36
  • Chocoladekoekjes 37
  • Kletskoppen 38
  • Florentiners 39
  • Schuimdeeg 40
  • Macaronen 41
  • Bitterkoekjes 42
  • Arabesken 43

Groot gebak 44

  • Cakebeslag 44
  • Cakevariaties
  • 45
    • Citroencake
    • Amandelcake
    • Anijscake
    • Vruchtencake
    • Chocoladecake
  • Sinaasappelcake 46
  • Gevulde kokoscake 47
  • Genoisebeslag 48
  • Pralinétaart 49
  • Ananas upside down 50
  • Kerstmistaart 51
  • Biscuitbeslag 52
  • Citroentaart 53
  • Sinaasappelroomtaart 54
  • Torta Carina 55
  • Advocaatster 56
  • Slagroom-rumtaart 57
  • Angelfoodcake 58
  • Schwarzwalder kirschtaart 59
  • Wijncrèmerol 60
  • Pralinérol 61
  • Mokaataart 62
  • Sachertaart 63
  • Kwarktaart 64
  • Bavaroisetaart 65
  • Truffeltaart 66
  • Bananentaart 67
  • Dobostaart 68
  • Reerug 69 
  • Kinderverjaarstaart 70
  • Dadeltaart 71
  • Spekkoek 72
  • Amandelcrèmetaart 73
  • Kastanjetaart 74
  • Yoghurttaart 75
  • Walnoottaart 76
  • Hazelnoottaart 77
  • Pavlova 78
  • Spaanse amandeltaart 79
  • Engadiner notentaart 80
  • Boterkoek 81
  • Linzertaart 82
  • Saint-Honorétaart 83
  • Zandtaartdeeg II 84
  • Appeltaart met spijs 85
  • Pruimentaart 86
  • Sankt Galler kloostertaart 87
  • Citroen-schuim-vlaai 88
  • Pumpkinpie 89
  • Gebakken kwarktaart 90
  • Amandeltaart 91
  • Strudeldeeg 92
  • Appelstrudel 93
  • Panforte di Siena 94
  • Maanzaadtaart 95
  • Tulband 96
  • Limburgse abrikozenvlaai 97
  • Honingkoek 98
  • Kruidkoek 99
  • Savarin 100
  • Rijstevlaai 101
  • Schoenlapperstaart 102
  • Wortelcake 103

Klein gebak 104

  • Moscovietjes 104
  • Rondo's 105
  • Aardbeiengebakjes 106
  • Kokoscarré's
  • Zandtaartdeeg I 108
  • Vruchtentaartjes 109
  • Gevulde schuimpjes 110
  • Mincemeatpies 111
  • Tompoezen 112
  • Vanille-mokkatompoezen 113
  • Appelenveloppen 114
  • Amandelenvelopjes 115
  • Bosbessengebakjes 116
  • Appelbollen 117
  • Appelcarré's 118
  • Frangipane gebakjes 119
  • Oranje petit-fours 120
  • Vruchtengebakjes 121
  • Chocolade petit-fours 122
  • Petit-fours praliné 123
  • Soezendeeg 124
  • Moorkoppen 125
  • Gist-korstdeeg 126
  • Gevulde croissants 127
  • Baba's au rhum 128
  • Madeleines 129
  • Gistdeeg 130
  • Zeeuwse bolussen 131
  • Eierkoeken 132
  • Taaitaaikorstjes 133

Bonbons 134

  • Sinaasappelbonbons 134
  • Marsepeinappeltjes 135
  • Truffels 136
  • Mokkabonbons 137
  • Pistachebonbons 138
  • Notenbonbons 139

Basistechnieken en termen 140

Receptenregister 142

A
  • Aardbeiengebakjes 106
  • Abricoteren 19
  • Abrikozenvlaai, Limburgse 97
  • Advocaatster 56
  • Amandelcake 45
  • Amandelcrèmetaart 73
  • Amandelenvelopjes 115
  • Amandelkoeken 108
  • Amandelkrullen 29
  • Amandelspijs 17
  • Amandeltaart 91
  • Amandeltaart, Spaanse 79
  • Ananas upside down 50
  • Ananastaart, omgekeerd 50
  • Angelfoodcake 58
  • Anijscake 45
  • Anijshagel 31
  • Appelbollen 117
  • Appelcarré's 118
  • Appelenveloppen 114
  • Appelstrudel 93
  • Appeltaart met spijs 85
  • Arabesken 43
  • Arnhemse meisjes 32
B
  • Baba's au rhum 128
  • Baklava 36
  • Bananentaart 67
  • Banketbakkersroom 10
  • Banketbakkersroom met chocoladesmaak 10
  • Banketbakkersroom met
  • mokkasmaak 10
  • Bavaroisetaart 65
  • Biscuitbeslag 52
  • Bitterkoekjes 42
  • Bladerdeeg 32
  • Bolussen, Zeeuwse 131
  • Bosbessengebakjes 116
  • Boterkoek 81
  • Brownies 26
C
  • Cake 44
  • Cakebeslag 44
  • Caramel 18
  • Chocoladeblaadjes 16
  • Chocoladecake 45
  • Chocolade éclairs 124
  • Chocoladeglazuur 16
  • Chocoladekoekjes 37
  • Chocoladekrullen 16
  • Chocolade petit-fours 122
  • Chocoladetaart 63
  • Citroencake 45

  • Citroen-schuimvlaai 88
  • Citroentaart 53
  • Crème au beurre 11
  • Crème au beurre met chocoladesmaak 11
  • Crème au beurre met mokkasmaak 11
  • Crème ganache 13
  • Croissants, gevulde 127

 

D
  • Dadeltaart 71
  • Dobostaart 68
E
  • Éclairs 124
  • Eierkoeken 132
  • Eiwitglazuur 15
  • Engadiner notentaart 80
F
  • Florentiners 39
  • Frangipane gebakjes 119
G
  • Garneerglazuur 15
  • Garneerslagroom 12
  • Gebakken kwarktaart 90
  • Gebaksslagroom 12
  • Gekruide vruchten-notenkoek 94
  • Gemberkoekjes 35
  • Genoisebeslag 48
  • Gevulde kokoscake 47
  • Gevulde croissants 127
  • Gevulde schuimpjes 110
  • Gevulde speculaas 25
  • Gist-korstdeeg 126
  • Gistdeeg 130
  • Glacéstengels 33
  • Garneerglazuur 15
  • Garneerslagroom 12
  • Gebakken kwarktaart 90
  • Gebaksslagroom 12
  • Gekruide vruchten-notenkoek 94
  • Gemberkoekjes 35
  • Genoisebeslag 48
  • Gevulde kokoscake 47
  • Gevulde croissants 127
  • Gevulde schuimpjes 110
  • Gevulde speculaas 25
  • Gist-korstdeeg 126
  • Gistdeeg 130
  • Glacéstengels 33
H
  • Havermoutkoekjes 23
  • Hazelnoottaart 77
  • Honingkoek 98
K
  • Kastanjetaart 74
  • Kattentongen 28
  • Kerstmistaart 51
  • Kinderverjaarstaart 70
  • Kletskoppen 38
  • Koffiebroodjes 130
  • Koffiebroodjes, maanzaad 126
  • Kokoscake, gevuld 47
  • Kokoscarre's 107
  • Kruidkoek 99
  • Kwarktaart 64
  • Kwarktaart, gebakken 90
L
  • Limburgse abrikozenvlaai 97
  • Linzertaart 82
M
  • Maanzaad-koffiebroodjes 126
  • Maanzaadtaart 95
  • Macaronen 41
  • Madeleines 129
  • Marsepein 17
  • Marsepeinaardappeltjes 134
  • Mincemeatpies 111
  • Mokka éclairs 124
  • Mokkabonbons 137
  • Mokkataart 62
  • Moorkoppen 125
  • Moscovietjes 104
N
  • Notenbonbons 139
  • Notentaart, Engadiner 80
O
  • Oranje petit-fours 120
P
  • Palmiers 34
  • Panforte di Siena 94
  • Pavlova 78
  • Perentaart, omgekeerd 84
  • Petit-fours, chocolade 122
  • Petit-fours, oranje 120
  • Petit-gours, praliné 123
  • Pistachebonbons 13
  • Plaatkoek 27
  • Pompoenvlaai 89
  • Praliné 18
  • Praliné petit-fours 123
  • Pralinépoeder 18
  • Pralinérol 61
  • Pralinétaart 49
  • Pruimentaart 86
  • Pumpkinpie 89
R
  • Rabarberstrudel 92
  • Reerug 69
  • Rijstevlaai 101
  • Rondo's 105
S
  • Sachertaart 63
  • Saint-Honorétaart 83
  • Sankt Galler kloostertaart 87
  • Savarin 100
  • Savarin Italien 100
  • Schoenlapperstaart 102
  • Schuimkransjes 40
  • Schuimpjes, gevuld 110
  • Schuimtaart 78
  • Schwarzwalder kirschtaart 59

  • Sinaasappel-roomtaart 54
  • Sinaasappelbonbons 134
  • Sinaasappelcake 46
  • Slagroom-rumtaart 57
  • Slagroomtaart 52
  • Soezendeeg 124
  • Spaanse amandeltaart 79
  • Speculaas 24
  • Spekkoek 72
  • Sprits 22
  • Spuiten 14
  • Strudeldeeg 92
T
  • Taaitaaikorstjes 133
  • Tarte Tatín 84
  • Tompoezen 112
  • Tompoezen, vanille-mokka 113
  • Torta Carina 55
  • Truffels 136
  • Truffeltaart 66
  • Tulband 96
V
  • Vanille-mokka tompoezen 113
  • Vruchten-notenkoek, gekruid 94
  • Vruchtencake 45
  • Vruchtengebakjes 121
  • Vruchtentaart 48
  • Vruchtentaartjes 109
W
  • Walnoottaart 76
  • Wespennesten 30
  • Wijncrèmerol 60
  • Wortelcake 103
Y
  • Yoghurttaart 75
Z
  • Zandkoekjes 20
  • Zandmoppen 21
  • Zandtaartdeeg I 108
  • Zandtaartdeeg II 84
  • Zeeuwse bolussen 131